Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u menu_set_active_trail() (red 2404 od /home/tiszaked/public_html/obensberg/includes/menu.inc).

Nemačka doga

Pre jednog veka doga je bila poznata i pod drugim imenima kao što su: Bizmarkova doga, tigrasta doga, engleska doga, danska doga i Ulmska doga. Preteće današnje doge su stari bulenbeiseri (psi koji su hvatali bikove za noge), kao i psi za hajku i lov na divlje svinje, koji su sredina izmedju jakog mastifa engleskog kova i bržeg i pokretljivijeg hrta. Pod dobom se podrazumevao veliki i snažan pas, koji nije pripadao ni jednoj postojećoj vrsti. Kasnije su je označavali imenima kao sto su ulmer doga, danska doga, velika doga... Postojali su razni tipovi ovih pasa po boji i veličini. 1878. g. u Berlinu, sedmočlani komitet sastavljen od odgajivača i sudija, pod pokroviteljstvom dr. Bodinusa, doneo je zaključak da se svi navedeni varieteti objedinjuju pod nazivom nemačka doga. U okviru izložbe u Berlinu 1880. g. predstavljen je prvi put standard doge.

OPŠTI IZGLED

Nemačka doga je pri velikom, snažnom i dobro pokretnom telu, sjedinila u opštem izgledu gordost, snagu i eleganciju. Masom kombinovano sa plemenitošću i harmonijom, potpuno proporcionalnih linija, kao i posebno izvajanom glavom, na posmatrača deluje kao plemenita statua. Ona je Apolon medju psima. U gradji je skoro kvadratična, ovo posebno važi za mužjake. Dužina tela ne treba da je kod mužjaka veća za više od 5% od visine grebena, a kod ženki ne više od 10%. Visina mužjaka je najmanje 80cm, a ženke 72cm.

GLAVA: U harmoniji sa opštim izgledom, pravougaona, uska, markantna, izrazajna, fino isklesana, dobro razvijeni nadočni lukovi, ali ipak bez njihove isturenosti. Rastojanje od vrha nosa do jasno izraženog stopa, treba da je približno jednako rastojanju od stopa do slabo izražene potiljne kosti. Gornje linije njuške i lobanje treba da su paralelne. Gledano spreda glava mora biti uska, pri čemu je nosnik širok a obrazi blago istaknuti.

NOSNA PEČURKA: Dobro oblikovana, više široka nego okrugla i sa velikim otvorima. Mora biti crna izuzev kod harlekina gde se toleriše nepotpuna pigmentacija.

NJUŠKA: Treba da je duboka i po mogućstvu pravougaona. Dobro istaknut ugao usana, tamno pigmentisane usne.

ZUBALO: Dobro oblikovana široka vilica, snažno,zdravo i potpuno makazasto zubalo (42 zuba)

OČI: Srednje velike, okrugle, tamne sa živahnim i mudrim izrazom. Kod plavih doga dozvoljene su nešto svetlije oči a kod harlekina, tolerišu se svetle ili oči različite boje.

UŠI: Visoko usadjene, blago ukoso unapred postavljene, srednje velike, prednji rub uva prileže uz obraz. Kupiranje uši veličinom i oblikom moraju odgovarati veličini glave. Za pse oštenjene posle 01. 01. 1993. g. nekupirane uši se smatraju standardom propisane.

VRAT: Dug, suv, mišićav. Dobro oblikovan, neposredno iza glave blago se suzava sa zasvodjenom potiljačnom linijom. Uspravno nošen.

GREBEN: Oblikovan je gornjim rubom lopatica koji prevazilazi kičmeni stub.

LEDJA: Kratka i napeta, u približno ravnoj liniji blago padaju unazad. Slabine blago zaobljene, široke. Šapi široke, veoma mišićave.

REP: Dopire do skočnog zgloba. Usadjen visoko i široko, suzava se ka vrhu. Nepoželjan je četkast rep.

GRUDNI KOŠ: Dopire do laktova, dobro zaobljena i unazad postavljena rebra, grudi dobre širine, sa dobro izraženim podgrudima.

PREDNJE NOGE: Snažno mišićave. Plećka diga i koso postavljena sa nadlakticom gradi ugao od 100-110 stepeni. Lakat leži u istom pravcu sa ramenim zglobom. Podlaktica snažna, potpuno ravna gledano spreda i sa strane.

ZADNJE NOGE: Sve kosti zadnje noge pokrivene su jakim mišićima. Duge su i snažne a završavaju se mačjim šapama

KRETANJE: Harmonično, gipko osvaja prostor, lako elastično, pri čemu su noge posmatrano spreda i otpozadi paralelne.

DLAKA: Veoma kratka i gusta, sjajna. Nemačka doga se gaji u tri varieteta: žuta i tigrasta, plava, crna i harlekin. Tigraste i žute doge se mogu medjusobno pariti, ali je parenje dve žute ili dve tigraste doge loš izbor jer se dobijaju nepoželjne boje. U prvom slučaju dobija se bledo žuta, a u drugom se dobija tamna osnovna boja i nejasne štrafte. Plave doge se ne mogu pariti ni sa jednom drugom bojom doge.

Nemačka doga je elegantan pas impozantne gradje, snažan, za mnoge zastrašujući, ali veoma nežan i odan porodici u kojoj živi. Mirne savesti mu se može prepustiti malo dete, pošto je vrlo brizan i zaštitnički raspoložen pas. Zbog ove osobine može razviti prijateljske odnose i sa malim rasama pasa. Uzdržana je prema strancima. Zahteva se samostalna sigurnost, neplašljivost, laka vodljivost, volja za obukom porodičnog psa i psa za pratnju sa visokom ljupkošću bez agresivnosti.